Av INGER PRÆSTENG THUEN
Publisert: 27. januar 2016, kl. 12:39 Sist oppdatert: 27. januar 2016, kl. 12:39
Rekvik Vel får Tromsø kommunes kulturvernpris.
Prisen tildeles idealistene som de siste årene har vært med på å ta vare på bygdas skole, som ble tatt i bruk 7. august 1916.
Skolen var i bruk fram til 1975, og har siden vært eid av bygdas kvinneforeninng. Siden tok Rekvik Vel over.
Restaureringsarbeidet har pågått de siste fem årene.
– Dette var en stor ære. Jeg fikk beskjed om at vi var innstilt. Men jeg visste ikke det var penger også involvert. Jeg er veldig beæret over prisen, sier, leder i Rekvik Vel, Ragnhild Johansen, som takker snekkerne for deres viktige arbeid.
Her er noe av juryens begrunnelse: I dag fremstår Rekvik skole som et «smykkeskrin» i bygda. Den beste bevaringen av gamle bygg, er bevaring gjennom bruk, og vi vet at Rekvik vel ønsker å bruke huset som et forsamlingshus og kulturhus, og høsten 2015 ble det avholdt gudstjeneste i skolebygget med påfølgende kirkekaffe. Vi ønsker Rekvik vel til lykke med flere arrangement, og spesielt ønsker vi dere lykke til med 100 årsjubileet i 2016. Gratulerer Rekvik vel, dere er verdige vinnere av kulturvernprisen 2015.
Fra venstre:, Rebekka Brox Liabø, Martha Otte- TIFF, Kunstner Hilde Eilertsen Sletvold, Ragnhild Johansen, Rekvik Vel, og Hugo Forfang, far til Johan Andre Forfang.
Kulturvernprisen 2015
Stikkordene for årets kulturvernpris er, frivillighet, engasjement, historie, og bygningsvern. Et kjennetegn med kulturminnevernet er å ta vare på immaterielle eller materielle minner, som ellers ville gått tapt. Årets kulturvernpris tildeles en frivillig organisasjon som de siste fem årene har arbeidet med å ta vare på et lite bygg i distriktet. Dette bygget er bygd på samme tid som Verdensteatret, og har en mangfoldig og spennende historie.
Etter at fastskoleloven ble vedtatt i 1860 ble det bygd over 4600 skolehus i Norge, og ett av disse skolehusene var Rekvik skole som ble tatt i bruk den 7.8.1916, og som markerer sitt jubileumsår i 2016. Disse små skolehusene fikk stor betydning for folkeopplysning, og fremstår i dag som viktige historiske minner med stor betydning for fellesskapet. For å sikre at skolebyggene som ble bygd fikk en utforming som ivaretok det som ble omtalt som hygieniske forhold, ble den danske arkitekten og byggmesteren Thøger L Binneballe bedt om å lage typetegninger for skolehus, og det sies at Rekvik skole er lagd etter Binneballes typetegninger. Binneballe var også muremester ved oppføringen av Stortinget.
Rekvik skole er plassert på eiendommen «Skolevoll» i Rekvika, på yttersida av Kvaløya, og tilhørte det som tidligere var Hillesøy kommune. Selve hovedbygningen har et klasserom, samt en liten lærerbolig med to rom. Både elever og lærer kom med båt til Rekvika til de 3 ukers periodene skole ble holdt. Elevene måtte bo i privathus i Rekvika, og det fortelles at hver «internatmor» hadde 2-4 elever boende hos seg i skoleperiodene, og at elevene måtte ta med tørrmat hjemmefra, mens de fikk «kokemat» der de bodde. Under evakueringen av Finnmark og Nord-Troms ble mange offentlige bygg tatt i bruk som bolig for evakuerte, og ett av disse byggene var Rekvik skole. Skolen var i bruk som skole fram til 1975, og ble siden eid av Rekvik kvinneforening av den indre sjømannsmisjon som blant annet jobbet med fellesinteresser i Rekvik, og var en drivkraft i bygdas kulturelle liv. Kvinneforeningen har i dag ingen aktiv deltakelse, og derfor ble bygget overtatt av Rekvik Vel som ble stiftet for å ivareta bygget. Rekvik vel har de siste fem årene arbeidet med å restaurere og tilbakeføre bygget til fordums prakt. Rekvik skole har også fått oppmerksomhet fra andre, i 2014 ble de påskjønnet med et blått opplysningsskilt fra Tromsø bys vel.
I dag fremstår Rekvik skole som et «smykkeskrin» i bygda. Den beste bevaringen av gamle bygg, er bevaring gjennom bruk, og vi vet at Rekvik vel ønsker å bruke huset som et forsamlingshus og kulturhus, og høsten 2015 ble det avholdt gudstjeneste i skolebygget med påfølgende kirkekaffe. Vi ønsker Rekvik vel til lykke med flere arrangement, og spesielt ønsker vi dere lykke til med 100 årsjubileet i 2016. Gratulerer Rekvik vel, dere er verdige vinnere av kulturvernprisen 2015.
Priskomiteen har bestått av: Elin Jørgensen, Gunnar Pedersen og Terje Håkstad
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.